Menu

Χρήσιμες συμβουλές για ένα ασφαλές διαδίκτυο

Χρήσιμες συμβουλές για ένα ασφαλές διαδίκτυο

"…Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών 8-15 ετών χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό υπολογιστή (85%). Ο υπολογιστής χρησιμοποιείται τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα από 9 στα 10 παιδιά (96%), ενώ τα μισά από αυτά (54%) τον χρησιμοποιούν σε καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή βάση. Η συχνότητα χρήσης του υπολογιστή μεγαλώνει με την ηλικία. Ο υπολογιστής, όπως και για τους ενήλικες χρησιμοποιείται ουσιαστικά στο σπίτι (87%), αλλά σημαντικά και στο σχολείο, αφού όλοι είναι μαθητές (40%). Από αυτούς που χρησιμοποίησαν Η/Υ τους τελευταίους 3 μήνες, το 80% χρησιμοποίησε και το Διαδίκτυο, είτε στο σπίτι, είτε στο σχολείο, είτε αλλού. Από όσους χρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο τους τελευταίους 3 μήνες, 9 στους 10 το χρησιμοποιούν τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα (88%), ενώ 47% από αυτούς καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά. Όπως η συχνότητα χρήσης υπολογιστή, έτσι και η συχνότητα χρήσης του Διαδικτύου αυξάνει με την ηλικία. Το διαδίκτυο χρησιμοποιείται ουσιαστικά στο σπίτι (79%), όπως και ο υπολογιστής, αλλά και στο σχολείο (35%), σε Internet Café, σε σπίτια φίλων και συγγενών. Ο κύριος λόγος χρήσης του διαδικτύου από τα παιδιά είναι για να παίξουν, να κατεβάσουν παιχνίδια, φωτογραφίες, κλπ. Επίσης χρησιμοποιείται πολύ σημαντικά για αναζήτηση πληροφοριών για τα μαθήματα, αλλά και για αποστολή/ λήψη e-mail αλλά και εκδηλώσεων που έχουν σχέση με τα ενδιαφέροντα τους.

 

Χαμηλή παραμένει συνολικά η συμμετοχή των παιδιών σε websites, φθάνοντας στο 42%. Μόνο στο Hi5 αναφέρεται σημαντική συμμετοχή, που δηλώνεται στο 31%, επίσης σημαντική συμμετοχή παρατηρείται και στο Facebook (15%). Αναφορικά με τις ηλεκτρονικές δεξιότητες των παιδιών, συνολικά 4 στους 10 χρήστες του Διαδικτύου του τελευταίου τριμήνου παρακολούθησαν κάποιο εκπαιδευτικό σεμινάριο και σημαντικά περισσότερο οι μαθητές του Γυμνασίου. Οι ενέργειες που έχουν κάνει τα παιδιά στον υπολογιστή σχετίζονται κυρίως με αντιγραφή ή μετακίνηση αρχείων, με χρήση εργαλείων copy και paste για τη διαμόρφωση ενός κειμένου, αλλά σε σημαντικό βαθμό και με σύνδεση και εγκατάσταση νέων μηχανημάτων. Όσον αφορά το Διαδίκτυο, η βασικότερη ενέργεια που πραγματοποιούν είναι η χρήση μιας «μηχανής αναζήτησης» για να βρουν πληροφορίες. 1 στους 3 στέλνουν και e-mails συνοδεία αρχείων, έχουν προχωρήσει σε ενέργειες σχετικά με την προστασία του υπολογιστή από ιούς και επιβλαβή προγράμματα, και στέλνουν μηνύματα σε chatrooms, newsgroups, ή online συναντήσεις. Οι συγκεκριμένες ηλεκτρονικές δεξιότητες αποκτήθηκαν κυρίως με άτυπη βοήθεια από συγγενείς και φίλους, αλλά και στο σχολείο. Κινητό τηλέφωνο χρησιμοποιεί το 72% των παιδιών, που στα μεγαλύτερα (12-15) φθάνει το 94%. Η συντριπτική πλειοψηφία έχουν κινητό με κάρτα…"

Η παραπάνω έρευνα έγινε το Μάιο του 2009 από το Παρατηρητήριο για την κοινωνία της πληροφορίας. Να ληφθεί υπόψιν πως 2 χρόνια μετά, οι εξελίξεις στο χώρο του διαδικτύου είναι ταχύτατες.

Η εξάπλωση του διαδικτύου στις πολύ μικρές ηλικίες κάνει επιτακτική ανάγκη την προσπάθεια προστασίας στο σχολείο και στο σπίτι.

Κάποιες λίγες αλλά χρήσιμες συμβουλές ακολουθούν παρακάτω:

1. Μάθετε εσείς οι ίδιοι τι είναι το Διαδίκτυο. Μάθετε να «σερφάρετε» ακόμα και σε ιστοσελίδες για μικρά παιδιά ή σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Από το να απαγορέψετε για παράδειγμα, στα παιδιά σας, την πρόσβαση στο facebook, φτιάξτε λογαριασμό στο facebook  και μάθετε περί τίνος πρόκειται. Η ανησυχία των γονιών για το διαδίκτυο μειώνεται όταν και οι ίδιοι είναι χρήστες του διαδικτύου.
2. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να βρίσκουν πληροφορίες, να ενημερώνονται, να διασκεδάζουν, να μαθαίνουν, να επικοινωνούν και να μελετούν.
3. Ψάξτε και βρείτε ιστοσελίδες κατάλληλες για τα παιδιά σας, που και να έχουν επιμορφωτικό περιεχόμενο και να είναι ευχάριστες.
4. Δώστε στα παιδιά να καταλάβουν πως ο υπολογιστής και το διαδίκτυο δεν είναι μόνο παιχνίδι. Είναι και παιχνίδι.
5. Δώστε στα παιδιά να καταλάβουν πως όπως και στην τηλεόραση, έτσι και στο διαδίκτυο πολλές από τις πληροφορίες είναι ψεύτικες και παραπλανητικές.
6. Μην απαγορεύετε γενικά και αόριστα στα παιδιά την πρόσβαση στο διαδίκτυο. Αν δεν μπουν στο σπίτι, θα μπουν στο σπίτι ενός φίλου τους.
7. Μάθετέ τα να σας ενημερώνουν αμέσως για σελίδες που επισκέφτηκαν ή μηνύματα που έλαβαν με επιθετικό, ρατσιστικό, προσβλητικό, υβριστικό, απειλητικό περιεχόμενο.
8. Αποδεχτείτε το γεγονός πως πολλά παιδιά είναι κατά πολύ καλύτερα από εσάς σε τεχνικά θέματα που σχετίζονται με τους υπολογιστές και το διαδίκτυο, εσείς όμως έχετε την αναπτυγμένη κριτική σκέψη και την εμπειρία ζωής που μπορεί να υποστηρίξει τα παιδιά στο να αποφασίσουν τι είναι αποτελεί και τι δεν αποτελεί κίνδυνο
9. Μην «παρκάρετε» τα παιδιά σας στο διαδίκτυο και γενικότερα στους υπολογιστές. Προτιμήστε να τα απασχολείτε με άλλες δραστηριότητες.
10. Μάθετε τα παιδιά σας να μην ανοίγουν e-mail από αγνώστους.
11. Μάθετε τα παιδιά σας να μην δημοσιεύουν φωτογραφίες και άλλα προσωπικά δεδομένα στο διαδίκτυο, και να μην δίνουν ακόμα και σε γνωστούς τους κωδικούς πρόσβασης ιστοσελίδων όπως του mail τους, κλπ. Επίσης να μην δημοσιεύουν προσωπικά δεδομένα φίλων τους.
12. Μάθετε στα παιδιά τη διαφορά της πληροφορίας από την διαφήμιση.  Μάθετέ τα πως ακόμα και αν βλέπουν τη λέξη «δωρεάν» ή «free» υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η παρεχόμενη υπηρεσία να μην είναι δωρεάν.
13. Μάθετε στα παιδιά να μην συμπληρώνουν στοιχεία σε φόρμες επικοινωνίας. Συμπλήρωση στοιχείων όπως αριθμοί τραπεζικών λογαριασμών είναι μια διαδικασία που εμπεριέχει πολλούς κινδύνους.
14. Μάθετε στα παιδιά απλούς και βασικούς κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας. Εκτός των άλλων θα αποφύγουν πιθανά νομικά προβλήματα στο μέλλον.
15. Συζητήστε με τα παιδιά και μάθετέ τα πως κάποιος που δεν γνωρίζουν από κοντά, όσα στοιχεία κι αν ξέρουν για αυτόν μέσω του διαδικτύου, όσες φωτογραφίες του κι αν έχουν δει, δεν παύει παρά να παραμένει ένας άγνωστος.
16. Μάθετε στα παιδιά να μην απαντούν σε υβριστικά ή δελεαστικά μηνύματα.
17. Μην εμπιστεύεστε απόλυτα τα φίλτρα λογισμικού – λογισμικό γονικού ελέγχου (ειδικά προγράμματα προστασίας από τους κινδύνους του διαδικτύου. Τα φίλτρα αυτά είναι αποτελεσματικά έως ένα βαθμό).
18. Εάν έχετε υπολογιστή στο σπίτι, τοποθετήστε τον σε ανοιχτό χώρο και όχι στο παιδικό δωμάτιο. Εάν δεν έχετε είναι καλό να επισκέπτεστε ανά τακτά διαστήματα ( για παράδειγμα μία φορά την εβδομάδα) ένα internet cafe.

Κίνδυνοι από τη χρήση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Διαδικτύου

1. Η υπερβολική ενασχόληση με το διαδίκτυο είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει στην εξάρτηση. Αν έχετε παρατηρήσει μια τέτοια υπερβολική ενασχόληση καθώς και συμπτώματά της μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε ειδικούς (ψυχολόγο, κλπ)
2. Η υπερβολική ενασχόληση μπορεί «απλά» να οδηγήσει σε έντονους πονοκεφάλους αλλά και σε πόνους στα μάτια. Δώστε στα παιδιά να καταλάβουν πως σε αυτή την ηλικία δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή και το διαδίκτυο πάνω από μια ώρα την ημέρα, ακόμα κι αν τον χρησιμοποιούν στα πλαίσια σχολικών εργασιών.
3. Η λάθος στάση μπροστά από τον υπολογιστή μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες παθήσεις στην μέση του παιδιού (αλλά και του ενήλικα)
4. Συνίσταται για λόγους υγείας η αγορά οθόνης που θα παρέχει την καλύτερη δυνατή προστασία καθώς και πληκτρολογίου – ποντικιού εργονομικά σχεδιασμένων.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

aroma piliou banner

WEB 2.0

Follow Us