Menu
RSS

Κινούμενα σχέδια με ένα απλό σημειωματάριο

Κινούμενα σχέδια με ένα απλό σημειωματάριο

Η λογική του να κάνεις κινούμενο σχέδιο (animation) σκιτσάροντας σε ένα απλό μικρό σημειωματάριο είναι απλή, αλλά ίσως σας φανεί χρονοβόρα. Πάντως τα παιδιά που τους αρέσει να σκιτσάρουν, θα ενθουσιαστούν όταν μετατρέψουν τα σκίτσα τους σε ένα μικρό βίντεο που μπορούν να το ανεβάσουν στο youtube ή στα κοινωνικά δίκτυα.

Δείτε το παρακάτω βίντεο που περιγράφει (περίπου) την ιστορία της ανθρωπότητας με τίτλο: "A Brief History of Pretty Much Everything".


FlipbookΟι περισσότεροι θα ξέρετε πώς μπορεί να γίνει ένα κινούμενο σχέδιο. Πρόκειται απλά για γρήγορη διαδοχή εικόνων που διαφέρουν ελάχιστα η μία από την άλλη και δίνουν την ψευδαίσθηση της κίνησης. Ότι χρειαζόμαστε είναι ένα μικρό σημειωματάριο, μολύβι και γόμα.

Προσέξτε μόνο οι εικόνες σας να διαδέχονται η μία την άλλη με ομαλό τρόπο. Όσο πιο μικρές είναι οι κινήσεις (διαφορές) της μιας ζωγραφιάς από την προηγούμενή της, τόσο καλύτερη θα είναι η ποιότητα του κινούμενου σχεδίου μας.

Οι χαρακτήρες πρέπει να είναι στην ίδια θέση και να μη μετατοπίζονται πέρα από τα σημεία που θέλουμε. Για παράδειγμα στη ζωγραφιά που βλέπουμε δίπλα, ο ξυλοκόπος στέκεται σε ένα σημείο και κινούνται μόνο τα χέρια του και ο πάνω κορμός του σώματός του καθώς κατεβάζει με δύναμη το τσεκούρι.

 

Δείτε το παρακάτω (αρκετά πρόχειρο) βίντεο που αποτελείται από 200 μικρές σελίδες σημειωματαρίου.


Από τη στιγμή που θα έχετε έτοιμες τις ζωγραφιές σας η συνέχεια είναι εύκολη. Περάστε τες στον υπολογιστή σας χρησιμοποιώντας κάποιο σκάνερ ή φωτογραφική μηχανή. Φροντίστε να έχουν όλες ίδιο μέγεθος. Αριθμήστε τις εικόνες σας με νούμερα. Κάθε εικόνα θα είναι ένα ξεχωριστό στιγμιότυπο στο μικρό σας βίντεο.

Από εδώ και πέρα υπάρχουν δύο τρόποι να προχωρήσουμε. Ο ένας είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα online εργαλείο (για παράδειγμα το Animated GIF Generator, που μπορείτε να το βρείτε εδώ). Στο Make GIF from... διαλέξτε την καρτέλα Images και αρχίστε να ανεβάζετε τις εικόνες σας από τον υπολογιστή σας. Ρυθμίστε το χρόνο εναλλαγής, το πλάτος και το ύψος του βίντεο και την ποιότητά του και δείτε στο διπλανό πλαίσιο το τελικό αρχείο gif.

Ο άλλος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας. Το πιο εύκολο στη χρήση και δωρεάν είναι το GIMP. Μπορείτε να προσθέσετε κάθε εικόνα σαν ένα layer (στρώση) και στο τέλος να εξάγετε το έργο σας σε ένα αρχείο gif επιλέγοντας την αποθήκευση ως gif και στο επόμενο στάδιο διαλέγοντας αποθήκευση ως κινούμενα σχέδια. Αν δεν ξέρετε πώς να δουλέψετε με το GIMP, θα ανέβει σύντομα ένας μικρός οδηγός στο computer-kid.gr.

hello

Στην πιο πάνω εικόνα θα δείτε ένα μικρό σχέδιο που δημιουργήσαμε στο GIMP σε λιγότερο από ένα λεπτό, χρησιμοποιώντας 18 στρώσεις.

Πάρτε υπόψη ότι αν δημιουργήσετε τις εικόνες είτε μέσα στο πρόγραμμα GIMP είτε με οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα ζωγραφικής θα γλυτώσετε τον κόπο να περάσετε ψηφιακά τις ζωγραφιές σας στον υπολογιστή σας. Φυσικά η ζωγραφική στο χέρι έχει άλλη ποιότητα.

Επίσης δεν είναι ανάγκη να κάνετε πολλά διαφορετικά στιγμιότυπα. Πολλές φορές 4 ή 5 στιγμιότυπα είναι αρκετά για να κάνουν το σχέδιό σας να κινείται. Μπορείτε να φτιάξετε το κινούμενο σχέδιό σας να παίξει μια φορά και μετά να σταματήσει, ή να παίζει σε επανάληψη.

 

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013 15:25

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

WEB 2.0

Follow Us