Menu

Κατεβάστε οποιοδήποτε βίντεο από το youtube

Πολλές φορές θέλουμε να δείξουμε στους μαθητές ένα βίντεο από το youtube, ωστόσο σε αρκετές τάξεις δεν υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο. Μπορείτε λοιπόν, να "κατεβάσετε" στον υπολογιστή σας ένα οποιοδήποτε βίντεο από το youtube με 2 τρόπους:

Read more...

Εγγραφή Οθόνης με το Camtasia studio 7

Το Camtasia Studio 7, είναι λογισμικό το οποίο θεωρείται απολύτως απαραίτητο σε εκπαιδευτικούς που ασχολούνται με τις ΤΠΕ στην εκπαίδευση. Είναι ένα λογισμικό με δύο βασικές λειτουργίες: Την εγγραφή οθόνης (screen recording) και την επεξεργασία βίντεο. Η εγγραφή οθόνης είναι μια διαδικασία κατά την οποία εγγράφουμε σε βίντεο (όπου μπορούμε με μικρόφωνο να εγγράψουμε και ήχο) οποιαδήποτε εργασία εκτελούμε στην οθόνη.

Read more...

Γνωριμία με το Ίντερνετ

Αν χρειάζεστε μια πρώτη και σύντομη εξοικείωση με το διαδίκτυο, βρείτε την εδώ. Ένας χρήσιμος οδηγός - γνωριμία με το ίντερνετ, χρήσιμο για κάθε γονιό και εκπαιδευτικό. Κατεβάστε τα κεφάλαια 11, 12, 13, 14 σπό το βιβλίο Πληροφορικής της Α' Γυμνασίου.

 

Read more...

Κόμικς στην Εκπαίδευση;

Ας το τολμήσουμε! Η χρήση των κόμικς στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι πολυετές εγχείρημα. Η πλατιά εισαγωγή του διαδικτύου τα τελευταία χρόνια στα σχολικά εργαστήρια, κάνει αυτό το εγχείρημα εξαιρετικά εύκολο και απλό.

Τα κόμικς έχουν σημαντικές δυνατότητες ως εκπαιδευτικό εργαλείο. Ισορροπούν ανάμεσα στο παιχνίδι και τη μάθηση, ανάμεσα στη διασκέδαση και στη διδασκαλία. Η εικόνα όταν συνοδεύεται από λέξεις αποτελεί εξαιρετικό εκπαιδευτικό εργαλείο, ειδικά μάλιστα όταν αυτή η εικόνα παίρνει τη μορφή των τόσο αγαπημένων κόμικς.

Κόμικς για την ιστορία, τη λογοτεχνία, τα μαθηματικά αποτελούν δέλεαρ για τους μικρούς και μεγάλους μαθητές, κεντρίζουν το ενδιαφέρον, μονοπωλούν την προσοχή ακόμα και των πιο δύσκολων και απαιτητικών ακροατηρίων.

Read more...

Υλικό Πληροφορικής για το Δημοτικό Σχολείο

Δείτε παρακάτω τον οδηγό εκπαιδευτικών για το μάθημα των ΤΠΕ στα σχολεία με αναμορφωμένο πρόγραμμα. Περιλαμβάνει το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος, την παιδαγωγική προσέγγιση των ΤΠΕ, διδακτικές μεθόδους, σενάρια κλπ.

 

Read more...

TeamViewer, έλεγχος υπολογιστή από απόσταση

Το Teamviewer είναι ένα εργαλείο που προσφέρεται δωρεάν μέσα από την ιστοσελίδα http://www.teamviewer.com. Προσφέρει έλεγχο υπολογιστή από απόσταση και υποστήριξη μέσω διαδικτύου για προβλήματα που παρουσιάζει ο υπολογιστής σας. Η κεντρική ιδέα είναι πως με τη βοήθεια του Teamviewer έχοντας δημιουργήσει ένα όνομα χρήστη και έναν κωδικό πρόσβασης, μπορείτε να παραχωρήσετε τον έλεγχο του υπολογιστή σας, σε κάποιον χρήστη που δεν είναι στον ίδιο χώρο, ο οποίος όμως έχει πρόσβαση στο ίντερνετ και χρησιμοποιεί και αυτός το Teamviewer.

Read more...

Δημιουργήστε εύκολα βίντεο με εφέ με το Camtasia Studio

Το Camtasia Studio είναι λογισμικό για το οποίο έχουμε ξαναγράψει εδώ. Παρακάτω δείτε ένα μικρό εκπαιδευτικό βίντεο (στα αγγλικά) για τις λειτουργίες του Camtasia. Ξεχάστε το Windows Movie Maker. Μπορείτε με εύκολο τρόπο από μια συλλογή βίνετο, εικόνων και ήχων, να δημιουργήσετε μια ταινία στην οποία να έχετε ενσωματώσει διάφορα εφέ (υπότιτλοι, zoom & pan, σχήματα, εναλλαγή μεταξύ φωτογραφιών ή βίντεο, χρήση και μίξη πολλών διαφορετικών ήχων μεταξύ τους). Δοκιμάστε το άφοβα. Και δημοιουργήστε τα πρώτα σας βίντεο...

Read more...

Εκπαιδευτικό υλικό για τα Χριστούγεννα

1. Τα χριστούγεννα της ειρήνης (της Ελένης Παπαποστόλου)

2. Δυο καταπληκτικά παραμύθια του Ευγένιου Τριβιζά (δείτε τα βίντεο)

3. Πρόταση διδασκαλίας
Χριστουγεννιάτικη εκεχειρία: μικρή ειρήνη στον Μεγάλο Πόλεμο (διδασκαλία για τις Ε΄ και Στ΄ τάξεις)

4. Ο Κώστας Καστανάς διαβάζει Χριστουγεννιάτικα διηγήματα: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης «Ο έρωτας στα χιόνια»…
http://www.youtube.com/watch?v=NWinSBeaHf0

5. Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: «Υπηρέτρα»
Χριστουγεννιάτικο διήγημα του Αλ. Παπαδιαμάντη. Συνοδεύεται από δραστηριότητες. Προσφέρεται και για δραματοποίηση

6. Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα, του Ευγένιου Τριβιζά
Θεατρική διασκευή του παραμυθιού.
Στον φάκελο υπάρχει η θεατρική απόδοση του παραμυθιού μαζί με την προτεινόμενη μουσική.
Ακούστε, ακόμα, την αφήγηση του παραμυθιού.

7. Ήθη και έθιμα του δωδεκαημέρου (χριστουγεννιάτικο δέντρο, κάλαντα, καλικάντζαροι, κλπ.)
Από την Βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής

8. Τα Χριστούγεννα στα Αναγνωστικά (1929 – 1977) (Αφιέρωμα στα χριστουγεννιάτικα κείμενα παλιών αναγνωστικών)
Από την Βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής

 

Πηγή: Α' Σύλλογος Αθηνών Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Read more...

Skype: Διδακτική Πρόταση ΙΙ: Συνδεθείτε με άλλες τάξεις με βιντεοκλήση

  • Published in Skype

Είτε συμμετέχετε στο Skype in the Classroom, είτε όχι, μπορείτε να συνδεθείτε μέσω βιντεοκλήσης με κάποια άλλη τάξη, είτε στην πόλη σας, είτε σε κάποια άλλη πόλη. Είναι προτιμότερο οι μαθητές των τάξεων να είναι αντίστοιχης ηλικίας. Συνεννοηθείτε με κάποιον συνάδελφο ή συναδέλφισσα ώστε μια κοινή ώρα, να συνδεθείτε μέσω Skype, με σκοπό να ανταλλάξουν οι μαθητές σας εμπειρίες μέσω του Skype, για τα μαθήματα, για το συγκεκριμένο μάθημα που διδάσκετε, για τη σχολική ζωή και για οποιοδήποτε άλλο θέμα. Συνδέστε τον υπολογιστή στον οποίο λειτουργεί το Skype με βιντεοπροτζέκτορα. Είναι καλό να έχετε προετοιμάσει από πριν ένα διδακτικό σενάριο. Για παράδειγμα οι μαθητές να ρωτούν τους συμμαθητές τους συγκεκριμένα πράγματα για τη ζωή στην πόλη τους, για τις συνήθειές τους, κλπ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Skype Premium (κοστίζει 6 ευρώ το μήνα) για πραγματοποίηση βιντεοκλήσης πολλών τάξεων μεταξύ τους. Για παράδειγμα, θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα, να συνδεθούν ταυτόχρονα και να ανταλλάξουν εμπειρίες μαθητές από μια τάξη στην Αθήνα, μια τάξη στη Θεσσαλονίκη, μια στην Κρήτη και μία σε κάποιο άλλο νησί...

Read more...

Skype: Διδακτική πρόταση I: Πάρτε συνέντευξη από κάποιον μέσω Skype

  • Published in Skype

Επικοινωνήστε με κάποιον διάσημο (πχ καλλιτέχνη, ηθοποιό, τραγουδιστή) με σκοπό να του πάρουν συνέντευξη μέσω Skype οι μαθητές σας. Οι περισσότεροι πλέον διαθέτουν laptop, συνεπώς διαθέτουν και το απαιτούμενο υλικό για σύνδεση μέσω Skype. Συνδέστε τον υπολογιστή στον οποίο λειτουργεί το Skype με βιντεοπροτζέκτορα.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

aroma piliou banner

WEB 2.0

Follow Us