Menu

50 τρόποι για να χρησιμοποιήσετε το facebook στην τάξη

50 τρόποι για να χρησιμοποιήσετε το facebook στην τάξη

** Στην παρακάτω δημοσίευση κάποιοι όροι του facebook είναι δύσκολο να μεταφραστούν. Ούτως ή άλλως θα γίνει κατανοητό μόνο σε χρήστες του facebook

*** Σεβαστείτε το γεγονός ότι κάποιοι έχουν το δικαίωμα να μην διατηρούν λογαριασμό στο facebook ή ακόμα και να μην χρησιμοποιούν το ίντερνετ. Με αυτήν την έννοια ποτέ μην πείτε στους μαθητές / σπουδαστές σας «ανακοίνωσα το πρόγραμμα των εξετάσεων στην σελίδα – page του τμήματος στο facebook. Έπρεπε να ξέρεις το πρόγραμμα…»

Το facebook δεν είναι απλά ένας τρόπος για να βρείτε παλιούς φίλους από το σχολείο, ούτε ένα μέσο από το οποίο παρακολουθείτε απλά ειδήσεις, είναι επίσης ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό εργαλείο. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν το facebook για projects ή ομαδικές εργασίες, για την ενίσχυση της επικοινωνίας, ή για να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των μαθητών τους με τρόπο που δεν θα μπορούσε να είναι εντελώς εφικτός με τον παραδοσιακό τρόπο διδασκαλίας. Διαβάστε παρακάτω πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το facebook στην τάξη σας είτε είστε εκπαιδευτικός, είτε μαθητής

 

Οι παρακάτω ιδέες και τρόποι είναι απλά ενδεικτικές του πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το facebook.

 

1.Follow news feeds

Οι μαθητές μπορούν να κάνουν follow σε news feeds σχετικά με υλικό των μαθημάτων, με σκοπό να διαχέουν σημειώσεις και πληροφορίες στην τάξη.

2.Share – Κοινοποίηση εργασιών

Οι μαθητές μπορούν να κοινοποιούν εργασίες είτε για να τις βαθμολογούν οι εκπαιδευτικοί, είτε για να τις βλέπουν οι συμμαθητές τους. Αν πρόκειται για ομαδική εργασία τότε οι μαθητές μπορούν να έχουν πιο εύκολη πρόσβαση online.

3.Polls

Χρησιμοποιήστε τις δημοσκοπήσεις του facebook σαν ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό εργαλείο στην τάξη, ή απλά διευκολύνετε την μεταξύ σας γνωριμία χρησιμοποιώντας το Poll app for Facebook.

4.Εξασκείστε μια ξένη γλώσσα.

Οι μαθητές που μαθαίνουν μια ξένη γλώσσα μπορούν να συνδεθούν και να επικοινωνήσουν με άτομα από άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα μέσω της σελίδας French Language.

5.Δημιουργείστε την δική σας πηγή ειδήσεων.

Ένας εξαιρετικός τρόπος για σπουδαστές δημοσιογραφίας να εξασκούν τις δεξιότητές τους, αλλά και εκός αυτών εξαιρετικός τρόπος για μαθητές να χρησιμοποιούν το status update (ενημέρωση κατάστασης) του facebook σαν ροή έκτακτων ειδήσεων για αποτελέσματα αθλητικών αγώνων, αποτελέσματα εξετάσεων μαθημάτων, και άλλων σχολικών «ειδήσεων»

6.Follow news stories

Μείνετε συνδεδεμένοι με pages και groups μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα οποία προβάλλουν πληροφορίες και νέα ακόμα και σε μορφή βίντεο.

7.«Ακολουθήστε» πολιτικούς και παρατάξεις

Σπουδαστές πολιτικών επιστημών μπορούν να γίνουν «θαυμαστές» σε pages / groups πολιτικών προσώπων ή ομάδων / κομμάτων για να μπορούν να βλέπουν ποιες είναι οι γνώμες τους για διάφορα ζητήματα. Στείλτε τις ερωτήσεις και τις παρατηρήσεις της τάξης σας (πχ για το κυκλοφοριακό ή για το περιβάλλον) σε πολιτικά πρόσωπα, πχ σε βουλευτές της περιοχής, ή στον δήμαρχο.

8.Πάρτε μέρος σε ένα challenge (δοκιμασία)

Αναζητείστε challenges και συμμετέχετε σε αυτές, όπως για παράδειγμα σε αυτήν της Microsoft και του Direct Marketing Educational Foundation στην οποία συμμετέχουν σπουδαστές και απόφοιτοι σχολών / κολλεγίων με σκοπό να δημιουργήσουν χρήσιμα προϊόντα για την Microsoft με αντάλλαγμα την εμπειρία και σε μερικές περιπτώσεις κάποια πιστοποίηση.

9.Create groups (Δημιουργία ομάδων)

Μπορείτε να δημιουργήσετε group για τάξεις ή για μαθήματα ή για ομάδες μαθητών τα οποία θα επιτρέπουν εύκολο διαμοιρασμό πληροφοριών και καλύτερη επικοινωνία, χωρίς να είναι αναγκαίο οι μαθητές να είναι μεταξύ τους friends («φίλοι»)

10.Προγραμματίστε γεγονότα – συμβάντα (events)

Από τα πρώτα μέχρι και τα τελευταία γεγονότα μιας σχολικής - ακαδημαϊκής ζωής (εκδρομές, εξετάσεις, γιορτές, ομιλίες, εκδηλώσεις, κλπ) προγραμματίστε «συμβάντα» για την τάξη ή για ολόκληρο το σχολείο χρησιμοποιώντας το facebook.

11.Στείλτε μηνύματα (messages)

Για μια αναπάντεχη αναβολή εξετάσεων χρησιμοποιήστε και το facebook για να στείλετε μήνυμα για την αναβολή τους.

12.Κοινοποίηση (share) multimedia

Mε την δυνατότητα να αναρτάτε (post) βίντεο από τον σκληρό σας δίσκο, βίντεο από το youtube ή το vimeo, φωτογραφίες, και πολλά άλλα, μπορείτε να μοιράζεστε multimedia με ολόκληρη την τάξη.

13.Αναρτήστε (post) σημειώσεις από μαθήματα

Αναρτήστε σημειώσεις μετά από κάθε μάθημα ή κεφάλαιο ή τρίμηνο, βοηθώντας ειδικά κάποιους μαθητές που έλλειπαν.

14.Δώστε την δυνατότητα επικοινωνίας σε «ντροπαλούς» μαθητές

Κάποιοι μαθητές που δυσκολεύονται και ντρέπονται να προσεγγίσουν / μιλήσουν στους εκπαιδευτικούς τους μετά την λήξη των μαθημάτων, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το facebook για να επικοινωνήσουν.

15.Διευκολύνετε την επικοινωνία και την σύνδεση μεταξύ των μαθητών

Ίσως να μην χρειάζεται η δική σας παρέμβαση για να γίνει αυτό, αλλά είναι καλό να το διευκολύνετε. Όταν οι μαθητές γνωρίζονται μεταξύ τους πιο στενά, τότε εμπλέκονται πιο πολύ με την εκπαιδευτική διαδικασία. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κυρίως σε τάξεις με μεγάλο αριθμό μαθητών (υπουργείο παιδείας γαρ..) αλλά και σε άλλες με μικρότερο αριθμό όπου όμως οι σχέσεις μεταξύ των μαθητών παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο.

16.Κάντε ανακοινώσεις

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ανακοινώνουν εξετάσεις, βαθμούς, κλπ, ή ακόμα και οι μαθητές (ένα μαθητικό 5μελές ή 15μελές για παράδειγμα) μπορούν να ανακοινώνουν εκδρομές, πάρτυ, εκδηλώσεις, κλπ.

17.Brainstorm

Οι μαθητές πρέπει να έχουν την δυνατότητα να γράφουν τις ιδέες τους σχετικά με οτιδήποτε, οποιαδήποτε ώρα το θελήσουν. Με αυτόν τον τρόπο ευνοείται ο καταιγισμός ιδεών (brainstorming).

18.Αναρτήστε ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες.

Εκπαιδευτικοί και μαθητές μπορούν να αναρτήσουν ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες σχετικές με τα μαθήματά τους.

19.Αναρτήστε εργασίες για το σπίτι.

Το να αναρτάτε εργασίες (homework) όχι μόνο δίνει εύκολη πρόσβαση σε αυτές στους μαθητές, αλλά επιπλέον μπορείτε να αναρτήσετε οδηγίες για αυτές ή ακόμα και ημερομηνία παράδοσης.

20.Διεκδικήσεις μαθητών – εκπαιδευτικών

Χρησιμοποιήστε το facebook για να αναρτήσετε αιτήματα και διεκδικήσεις μαθητών ή εκπαιδευτικών.

21.Ζωντανή ατμόσφαιρα

Δώστε την ευκαιρία στους μαθητές σας για ενεργό συμμετοχή σε ένα περιβάλλον που μοιάζει με παιχνίδι.

22.Οι μαθητές νιώθουν άνετα με το facebook

Οι περισσότεροι μαθητές είναι ήδη χρήστες του facebook, οπότε το να εφαρμόσετε το facebook στην τάξη προσφέρει έναν άνετο τρόπο επικοινωνίας με τους μαθητές που είναι ήδη εξοικειωμένοι με αυτό.

23.Μη επισημότητα

Το ότι το facebook «σπάει» τους κανόνες επισημότητας και τυπολατρείας είναι ένας ακόμα λόγος που οι μαθητές θα ήταν πιο πρόθυμοι να συμμετέχουν σε δραστηριότητες.

24.Προωθεί την συνεργασία

Η σχεδίαση (design) του facebook προωθεί την συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων.

25.Εκπαιδευτικοί στόχοι

Κάποιοι υποστηρίζουν πως το σχολείο πρέπει να έχει σχέση όχι τόσο με στόχους επικεντρωμένους στην απόκτηση δεξιοτήτων, αλλά με στόχους σχετικούς με την επικοινωνία μεταξύ των μαθητών.

26.Οι μαθητές γνωρίζονται και κοινωνικοποιούνται εκτός τάξης

Αυτό σημαίνει πως αφού το facebook είναι ένα εργαλείο κοινωνικοποίησης, η επικοινωνία εντός τάξης θα ήταν πιο εύκολα ευκταία.

27.Διδάσκοντας την ανάληψη ευθυνών

Μάθετε τους μαθητές σας πώς να χρησιμοποιούν με υπεύθυνο τρόπο το facebook καθώς και άλλα social media. Είναι κάτι που θα τους βοηθήσει και θα τους χρειαστεί στο μέλλον.

28.Πρόσβαση σε καλεσμένους ομιλητές.

Χρησιμοποιείστε το facebook και ελάτε σε επαφή ακόμα και με πρώην μαθητές σας που εργάζονται ή σπουδάζουν, ώστε να βοηθήσετε τους νυν μαθητές σας. Μιλήστε μαζί τους είτε μέσω chat είτε μέσω video conference.

29. Χρησιμοποιείστε ένα δεύτερο ξεχωριστό λογαριασμό για την τάξη σας.

Μην μπλέκετε τα προσωπικά σας με την εκπαιδευτική αξιοποίηση του facebook.

30.Διαχειριστείτε τις ρυθμίσεις απορρήτου.

Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιείτε δύο ξεχωριστούς λογαριασμούς, διαχειριστείτε τις ρυθμίσεις απορρήτου, ώστε να κρατήσετε μακριά την προσωπική από την εκπαιδευτική χρήση του facebook.

31.Κάνετε φίλους τους μαθητές σας προσεκτικά.

Σιγουρευτείτε πως κάνετε φίλους τους μαθητές σας για επαγγελματικούς – εκπαιδευτικούς λόγους, και όχι για προσωπικούς. Κρατήστε μια ορισμένη απόσταση μέσω facebook, όπως θα τηρούσατε και στην διά ζώσης επαφή.

32.Δημιουργείστε λίστες (friend lists)

Δημιουργείστε μία λίστα για κάθε σας τάξη. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να οργανώσετε τις επαφές σας (μαθητές) στο facebook.

33.Δημιουργείστε σημειώσεις (notes)

Χρησιμοποιείστε τις σημειώσεις στο facebook. Γράψτε μια σημείωση όπου ευχαριστείτε τους μαθητές σας για την προσπάθειά τους και κάντε τους tag. Είναι κάτι που θα τους αρέσει.

34.Χρησιμοποιήστε το blog της τάξης.

Αν έχετε κάποιο blog για την τάξη σας προσθέστε το στο facebook, έτσι ώστε να φαίνεται κάθε νέα δημοσίευση του blog αυτόματα.

35.Χρησιμοποιείστε το facebook σαν ένα σύστημα διαχείρισης μαθημάτων.

Χρησιμοποιείστε το στην θέση άλλων συστημάτων διαχείρισης μαθημάτων. Το facebook σας προσφέρει λιγότερους περιορισμούς και δεσμεύσεις και περισσότερες δυνατότητες για πρόσβαση σε πληροφορίες.

36.Μείνετε ενεργοί συνεχώς, όχι μόνο σε ώρες σχολείου

Δημοσιεύστε μηνύματα, χρησιμοποιείστε όσο το δυνατόν περισσότερες εφαρμογές (apps) του facebook. Χρησιμοποιείστε τα status updates ώστε να ενημερώνονται οι μαθητές σας.

37.Ξεπεράστε την έννοια «φίλος» (facebookfriend)

Πολλοί εκπαιδευτικοί ενοχλούνται από την ιδέα πως θα κάνουν φίλους τους μαθητές τους. Μην προσαρμόζετε την έννοια του facebook friend με τον κλασσικό τρόπο. Σκεφτείτε το περισσότερο σαν να πρόκειται για «σύμβουλο».

38.Αναζητήστε πληροφορίες.

Αντί να χρησιμοποιήσετε την Wikipedia, ρωτήστε στο facebook. Ρωτήστε γονείς κάτι σχετικό με το σχολείο – μάθημα.

39.Αποκτήστε πρόσβαση σε απομακρυσμένες περιοχές

Μέσω facebook δείτε μαθήματα και διαλέξεις από διάφορες χώρες και πόλεις.

40.Μουσεία και εκθέσεις.

Αποκτήστε πρόσβαση σε μουσεία, εκθέσεις και γκαλερί επισκεπτόμενοι τις σελίδες τους στο facebook. Πολλά μουσεία, διαθέτουν σύγχρονες και διαδραστικές ιστοσελίδες και εφαρμογές. Βρείτε τα μέσω facebook.

41.Συνδεθείτε με τον τόπο καταγωγής.

Μιλήστε με τοπικές «διασημότητες», αναζητήστε ήθη και έθιμα από πόλεις ή χωριά από τα οποία κατάγονται οι μαθητές σας. Πάρα πολλά χωριά πλέον, διαθέτουν page στο facebook.

42.Παίξτε παιχνίδια.

Πολλά παιχνίδια υπάρχουν στο facebook και αρκετά από αυτά είναι εκπαιδευτικού χαρακτήρα, όπως σταυρόλεξα, μαθηματικά παιχνίδια, παιχνίδια μνήμης, κλπ.

43.Ζητείστε από τους γονείς να συμμετάσχουν.

Όχι μόνο για να βλέπουν τις εργασίες που κάνουν post τα παιδιά τους. Αλλά και για να έχουν μια γενικότερη εικόνα για το μάθημα, αλλά και για την συμμετοχή των παιδιών τους.

44.Δείτε βίντεο

Στο facebook υπάρχουν ανεβασμένα πάρα πολλά ενδιαφέρονται εκπαιδευτικά βίντεο. Αναζητήστε τα, και προβάλετε ορισμένα από αυτά στους μαθητές σας.

45.Κάντε πρακτική εξάσκηση στις ξένες γλώσσες.

Συνδεθείτε με τάξεις σε άλλες χώρες και δώστε την δυνατότητα στους μαθητές σας να εξασκηθούν στην εκμάθηση ξένων γλωσσών.

46.Συζητήστε με συναδέλφους ζητήματα της τάξης σας.

Συνδεθείτε με συναδέλφους άλλων τάξεων ή σχολείων και συζητήστε εκπαιδευτικά ζητήματα ή προβλήματα που συναντάτε στο σχολείο. To facebook έχει την δυνατότητα να συνδέει χρήστες (μέσω μιας ομάδας ή μιας σελίδας) είτε με δημόσιο τρόπο, είτε με κρυφό τρόπο όπου έχουν πρόσβαση στις δημοσιεύσεις μόνο τα μέλη της σελίδας.

47.Βοήθεια εκτός ωρών λειτουργίας του σχολείου.

Η παρουσία στο facebook γίνεται από οποιονδήποτε χώρο. Έτσι, ακόμα κι το σχολείο δεν έχει μαθήματα λόγω διακοπών μπορεί να προσφερθεί βοήθεια σε έναν μαθητή μέσω facebook, χωρίς να απαιτείται η επανέναρξη των μαθημάτων.

48.Μείνετε σε επαφή με παλιούς μαθητές.

Αλλάξτε εμπειρίες σχετικά με το νέο τους περιβάλλον, ζητήστε τους να μιλήσουν στην τωρινή σας τάξη. Εκμεταλλευτείτε το γεγονός της άμεσης και γρήγορης πρόσβασης σε παλιό μαθητικό δυναμικό του σχολείου.

49.Συνεχίστε στο facebook συζητήσεις που ξεκινήσατε στην τάξη.

Μην κλείνετε άρον – άρον μια ενδιαφέρουσα συζήτηση λόγω έλλειψης χρόνου. Συνεχίστε την στο facebook.

50.Προωθείστε εκδηλώσεις

Προωθείστε εκδηλώσεις πολιτιστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα του σχολείου σας. «Μοιραστείτε» events στη σελίδα του δήμου, ή μιας συλλογικότητας της γειτονιάς ή της πόλης σας.

Μετάφραση - Επιμέλεια: Στάθης Κατσούλας

Πηγή: onlinecollege.org

Last modified onΣάββατο, 09 Σεπτεμβρίου 2017 10:28
More in this category: Τι είναι το facebook »

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

aroma piliou banner

WEB 2.0

Follow Us